Thuiswerken en pauze

Even gezellig een wandeling maken met je collega, gebak eten omdat je collega jarig is of samen een broodje halen bij het tankstation in de buurt. De pauze is niet meer wat de pauze was. Een broodje kaas achter de laptop of zelfs de pauze overslaan. Weet dat regelmatig pauzeren wel degelijk van belang is! En dit is waarom jij je pauze nodig hebt

Waarom heb ik pauze nodig?

Waarom is een pauze zo belangrijk? Tijdens de pauze heeft je lichaam weer even de tijd om te herstellen, is het van belang voor de doorbloeding na al dat zitten en gun je je hoofd even de rust om zich weer even op te laden. Net als jouw mobiele telefoon en je laptop. Die kunnen ook niet eeuwig mee! Nou snap je natuurlijk zelf wel dat je geen draadje aan je lichaam hoeft te hangen om op te laden. Maar hoe zorg jij dat je weer opgeladen bent na je break?

Wat kun je doen tijdens je pauze?

Bewegen tijdens je pauze
lekker bewegen tijdens de break tijdens het thuiswerken)

Een belangrijke manier om even je hoofd leeg te maken is bewegen. Maar niet iedereen gebruikt deze waardevolle methode. Ga even een lekker stukje lopen. Ga in ieder geval even weg van je werkplek. Door te gaan bewegen wordt je bloedcirculatie weer gestimuleerd. Dit is belangrijk om voldoende energie te krijgen voor het werken. Drink desnoods een kopje thee of koffie om even wat anders aan je hoofd te hebben dan je werk!

Contact met collega’s

Ook leuk: spreek eens met je collega’s af om te gaan videobellen tijdens de pauze! Met zijn allen achter de laptop met een kopje koffie of thee… Op die manier kun je er voor zorgen dat het contact niet verwaterd of enkel over werk gaat.

Naast videobellen tijdens de pauze, zijn er natuurlijk oneindig veel mogelijkheden om corona-proef leuk contact met collega’s te behouden. Wist je bijvoorbeeld dat De Slimste Mens nu ook een app-vorm te verkrijgen is? Zorgt een leuke afleiding tijdens het thuiswerken en is lekker laagdrempelig om het gezellige contact met collega’s te onderhouden.

Voeding

Bepaalde tussendoortjes kunnen op een gezonde manier zorgen voor een hoog energie level. Het is goed om deze tussendoortjes te nuttigen in je pauze. Hierdoor kun je na het maaltje weer met volle concentratie aan de gang! Neem bijvoorbeeld een een wortel, banaan of handje noten tussendoor. Wist je dat kauwen ook maakt dat je je beter kunt concentreren tijdens je werk?

Daarnaast is het voor een goed begin van de dag belangrijk om stevig te ontbijten en vaste tijden te hanteren voor een lunchpauze. Ook hierin is het belangrijk een voedzame maaltijd te nuttigen. In ons artikel recepten voor een voedzame lunch zetten we de 3 lekkerste lunch gerechten voor je op rij!

Sporten

Dat sporten gezond is weten we allemaal wel. Maar kan je ook sporten in je pauze? Ja, dat kan. Heb je 20 minuten break? Dan kan je prima een korte work-out doen. Bang om met een bezweet hoofd en verwildert haar voor de camera te komen? Hou je hoofd even onder de kraan en het komt helemaal goed!

Welke workouts je dan kunt doen tijdens de rust vind je op onze thuissport pagina!

Lees een boek!

De laatste tip die we weggeven: lees een boek! Die hoeft natuurlijk niet in een pauze uit, maar doe dit gedurende een kwartiertje tijdens de lunchpauze bijvoorbeeld. Fun fact: wist je dat wetenschappelijk is bewezen dat lezen het stressniveau met 68%(?!!!) omlaag brengt? Dat is meer dan een rondje wandelen (42%). Daarnaast heb je tijdens het lezen je concentratie nodig waardoor ook hart en spieren worden aangespannen.

Hieronder hebben we een aantal bestsellers van dit moment voor je geselecteerd!

Hoe lang moet ik rust nemen tussen mijn werk door?

Thuiswerken pauze

Verstandig om na elke 2 uur hard werken een moment rust te nemen. Het is namelijk niet goed voor de bloedsomloop om een aantal uur achter elkaar stil te zitten. 5 minuten even de benen strekken kan hierin al voldoende zijn! Pak een bak koffie of thee en wandel eventjes door de kamer. Wanneer er meerdere mensen thuis aan de slag zijn, kun je daar bijvoorbeeld ook even om de hoek gluren.


Weet je van jezelf dat je een slechte concentratie hebt? Dan kun je er ook voor kiezen om elk uur een korte rust te nemen van ongeveer 5 á 7 minuten.

Nu weet je hoe jij alles uit je pauze kunt halen tijdens het thuiswerken.

Heb jij zelf ook nog handige tips! Dan zijn wij daar erg benieuwd naar! Laat ze achter in de comments of contact onze Facebookpagina!

Was dit artikel nuttig?

Lees ook een van onze andere artikelen!