Tips voor de ideale thuiswerkdag

Voor de meesten is het compleet nieuw. Optimaal thuiswerken. Hoe doe je dat? Een tijd geleden gingen ook nog eens de basisscholen dicht, waardoor thuiswerken gepaard ging met vader of moeder spelen. Maar hoe kun je toch de voordelen uit het thuiswerken halen? Lees dan gauw verder voor tips & tricks over de ideale thuiswerkdag!

Het begin van een ideale thuiswerkdag

thuiswerken 7 uur opstaan

Om te starten met hoe je het beste je werkdag kan aanpakken, beginnen we natuurlijk bij het begin: de ochtend. En dan komen we toch ook al bij het eerste voordeel. Voor degene die om 8 uur op hun werk moeten zijn en ongeveer een half uur moeten reizen van deur tot deur, zou de wekker al gauw om half 7 – 7 uur gaan. Douchen, ontbijten, koffiedrinken, tandenpoetsen het kost allemaal veel tijd.

Momenteel is dus een voordeel dat je een half uur van tevoren je bed uit kan komen rollen. Echter is dit niet het advies. Zorg voor ritme in je werkdag. Sta bijvoorbeeld op om 7 uur, ga een rondje lopen of ga aan de slag met een snelle ochtend workout! Zorg hierna voor een lekker en stevig ontbijt. Een goede start van de dag!

Geen ideale thuiswerkdag in je pyjama!

Het is natuurlijk heel verleidelijk om ’s ochtends je joggingsbroek in te stappen en hierin aan het werk te gaan. Dit raden we je echter niet aan ;)!

Zorg voor een tiptop thuiswerkdag voor een nette outfit waarin je je lekker voelt. Je hoeft je natuurlijk niet te kleden voor het kerstdiner, maar trek op zijn minst een fatsoenlijke broek aan. Dit maakt dat je fris en fruitig aan een productieve werkdag begint.

Optimaal thuiswerken: maak een planning & zorg voor ritme!

Niet onbelangrijk: voor een ideale thuiswerkdag is een goede planning erg belangrijk. Dit hoef je niet tot in de details uit te werken, maar schrijf gewoon de taken op die je die dag wilt of dient uit te voeren. Dit kan op op een kladbriefje of sticky note, maar het werkt natuurlijk nog motiverender door hiervoor een mooie planner voor aan te schaffen.

Daarnaast is de basis voor een tiptop thuiswerkdag het creëren en hanteren van een vast dagritme. Dit wil zeggen: een vaste tijd van opstaan, beginnen met werk, lunchen, koffie pauze en een einde van je werkdag. We snappen dat het moeilijk is wanneer je allerlei telefoontjes en afspraken hebt staan, maar probeer je hier zo veel mogelijk aan te houden.

Zorg daarnaast dat je zoveel mogelijk een vaste tijd hebt waarop je je laptop uitzet en ga niet ’s avonds nog aan de slag. Omdat werk en privé veel door elkaar loopt tijdens het thuiswerken, snappen dat het moeilijk is hier een gezonde scheiding in te houden. Toch is belangrijk je ontspanning te pakken en een gezonde verhouding te behouden!

Verleidelijk, maar snoep niet te veel!

De verleiding om lekker te snoepen tijdens het thuiswerken is groot. Stress maakt dat je lichaam hunkert naar snelle koolhydraten (koekjes, snoep, chocolade). Een beschikbare voorraad hiervan draagt natuurlijk niet bij aan het voorkomen van snaaigedrag.

Als je jezelf herkent in het snoepen, zou het een oplossing kunnen bieden om enkel gezonde tussendoortjes in huis te halen en zoete producten zo veel mogelijk te vermeiden. Supershape deelt hierover nog een aantal handige tips om snoep- & snaaigedrag aan te pakken.

Zorg daarnaast voor een stevige en gezonde lunch, zodat het snaai-gedrag langer uitblijft.

Vergaderen tijdens thuiswerken

Videovergadering tijdens het thuiswerken

Iets wat altijd gepaard gaat met de thuiswerkdag, is vergaderen. Het video-vergaderen wel te verstaan. Het is nog wat nieuw voor de meeste thuiswerkers en ook nog volop in ontwikkeling. Maar met deze tips jij alles uit je thuiswerkdag!

  • Zorg voor een goede verbinding
  • Investeer in een goede koptelefoon, dit zorgt voor een betere concentratie. En, als je kinderen thuis lawaai maken, hoor je helemaal niks. Op de volgende link kun je via bol.com de beste keuze maken uit een breed assortiment.
  • Laat je huisgenoten weten wanneer je gaat video-vergaderen. Zo kunnen ze er rekening mee houden en enigszins stil zijn.
  • Draag normale kleding. Als je met een klant moet bellen, is het natuurlijk niet de bedoeling dat je in je thuiswerk trainingspak gaat zitten. Zorg dus dat je er gewoon representatief uitziet.
  • Videogesprekken hoeven niet alleen maar over werk te gaan. Doe eens een bakkie met je collega op je thuiswerkdag. Zo voorkom je dat er een afstand ontstaat tussen jou en je collega’s.
  • Naast videobellen tijdens de pauze, zijn er natuurlijk oneindig veel mogelijkheden om corona-proef leuk contact met collega’s te behouden. Wist je bijvoorbeeld dat De Slimste Mens nu ook een app-vorm te verkrijgen is?

Na het lezen van deze tips kan jij beginnen aan jouw ideale thuiswerkdag! Haal het beste eruit en kijk vooral naar de positieve dingen. Lekkere koffie en broodjes binnen handbereik, langer uitslapen en geen reistijd naar je werk. Succes met jouw thuiswerkdag!

Was dit artikel nuttig?

Wat vond je van deze blog? Deel je op- en aanmerkingen in de comments! Lees daarnaast ook een van onze andere blog-posts!