Door COVID-19 verplicht thuiswerken? Hoe moet ik mijn eigen werkplek inrichten?

werkplek

Door COVID-19 zijn steeds meer mensen verplicht om thuis te werken. Vele zijn daar niet op voorbereid. Aan welke regels moet mijn werkplek voldoen? Kan het zijn dat mijn werkgever daar verantwoordelijk voor is? Moet ik zelf mijn werkplek inrichten? Hoe creëer ik nou de beste thuiswerkplek? Dit zijn allemaal vragen die in deze blog beantwoordt zullen worden.

Wie is verantwoordelijk voor mijn werkplek inrichten?

2020 is anders verlopen dan dat wij allemaal in gedachten hadden. Helaas is het niet anders. Het ziet ernaar uit dat wij allemaal nog lang verplicht thuis zullen moeten werken. En daar heb je natuurlijk een werkplek voor nodig.

werkplek

Jouw werkgever is heeft hiervoor een zorgplicht. Dit betekent dat de werkgever zijn medewerker moet laten weten waar een goede werkplek aan moet voldoen. Ook moet de werkgever melden wat de risico’s zijn. Als je door een verkeerde werkplek ziek wordt, denk aan RSI of stress. En de werkgever het aantoonbaar nalaat om de thuiswerkplek te controleren, dan heeft hij een probleem. De inspectie van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) heeft het recht om de arbeidsomstandigheden te controleren.

Probeer altijd naar de mogelijkheden te kijken samen met jouw werkgever. Dit om problemen in de toekomst te voorkomen.

Een goede werkhouding/zithouding

Het grootste gevaar aan het werken achter een laptop is een slechte houding. Een slechte houding wil zeggen voorover gebogen zitten en jezelf dubbelvouwt achter het beeldscherm. Hierdoor kunnen er rugklachten, maar ook nekklachten bij ontstaan.

Een oplossing hiervoor is dat als je vanuit thuis werkt. Je een laptophouder aanschaft. Plaats de laptop nu op laptophouder. De laptop staat nu op de juiste hoogte ingesteld, dit voorkomt nekklachten. Maak ook gebruik van een losse toetsenbord en muis.

Een goed verstelbaar bureau met de juiste hoogte en een comfortabele bureaustoel kan jou thuiswerkplek verbeteren. Probeer er een aantal uit, zou ik zeggen!

Beweging op en rondom de werkplek

Als je eenmaal helemaal lekker bezig bent, kan het zo zijn dat je snel de tijd vergeet. Voor je het weet ben je zo weer paar uur verder. Tijdens het werk besef je niet dat zo lang achter elkaar in dezelfde houding zit. Pas als je weer beweegt merk je het en kun je rugklachten krijgen.

Om die klachten te voorkomen kun je maar het beste in beweging blijven. Hieronder benoem ik even een paar tips:

werkplek
  • Zorg ervoor dat je de waterkoker of koffiezetapparaat ver weg plaatst. Hierdoor zal je moeten opstaan en lopen voor een kop koffie of thee.
  • Als je wordt gebeld, bel dan staand. Als je staat krijg je meer lucht naar binnen en kun je beter nadenken.

Heb je na het lezen van deze blog nog een aantal vragen? Neem dan gerust contact op!


Was dit artikel nuttig?

Lees ook de ander blogs op onze TipTopThuiswerken-website:

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *